Cap a un millor enteniment de la medicina regenerativa

Què és STARSTEM?

STARSTEM és un projecte innovador amb finançament de la Unió Europea sota el programa Horizon 2020. El projecte pretén revolucionar la teràpia amb cèl·lules mare aportant un coneixement innovador sobre com funcionen realment aquestes teràpies.

STARSTEM reuneix líders en nano-materials, medicina regenerativa i tècniques d’anàlisi d’imatges biològiques de tots els racons d’Europa. Fem servir avenços fonamentals en la física de la imatgeria per a validar tractaments amb cèl·lules mare per a artritis. Els resultats del projecte permetran als investigadors, i més tard als metges, detectar i mesurar els efectes de les noves teràpies amb cèl·lules mare, fins i tot a través de la pell. Entendre les dinàmiques i la distribució de les cèl·lules mare significa poder optimitzar en un futur els tractaments dels pacients.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

El projecte, en poques paraules

STARSTEM busca entendre com les cèl·lules mare i els exosomes ajuden a curar. Entendre les característiques dels processos curatius ajudarà a investigadors i metges a tractar un ampli ventall de malalties humanes. El projecte STARSTEM compta amb:

  • Imatgeria fotoacústica (PAI per les seves sigles en anglès) – una eina biomèdica per a entendre el procés de curació.

  • STARSTEM nanostar – una nanopartícula d’or que augmentarà l’efecte fotoacústic.
  • Extensa estratègia experimental  – entenent l’eficàcia terapèutica per a l’artritis.

Imatgeria en medicina regenerativa

La medicina regenerativa es una branca de la medicina dedicada a desenvolupar mètodes que permetin reparar, o reemplaçar, funcions perdudes de cèl·lules, òrgans i teixits degut a l’edat, malalties, danys o defectes congènits.

Poder visualitzar amb alta resolució i profunditat dins dels teixits permet controlar el procés de curació al llarg del temps de manera no invasiva.

Una qüestió clau en medicina regenerativa és la veritable naturalesa de l’agent terapèutic: són les cèl·lules mare les que lideren el procés de curació directament, o es «comuniquen» amb el cos mitjançant partícules subcel·lulars, activant una curació «a distància»?

Tot i que el nostre objecte d’estudi són les cèl·lules mare i els exosomes, la tecnologia de STARSTEM és molt prometedora per al seu ús en altres teràpies cel·lulars (per exemple, permetent seguir cèl·lules en teràpies innovadores contra el càncer).

Les teràpies amb cèl·lules mare tenen un gran potencial per al tractament d’un gran ventall de malalties, com ara diabetis, càncer, artritis o el rebuig de trasplants. STARSTEM ens permetrà fer grans avenços cap a l’optimització de tractaments dels pacients.